Причините за образуване на бъбречно-каменна болест не са напълно известни.

...
 Причините за образуване на бъбречно-каменна болест не са напълно известни.
Коментари Харесай

Три успешни метода за премахване на камъни в бъбреците прилагат в Пловдив

 

Причините за формиране на бъбречно-каменна болест не са изцяло известни. Затова болестта се счита като многопричинно. Мнението споделя урологът от УМБАЛ Каспела в Пловдив доктор Станислав Вълканов, дм. 

Най-доброто лекуване на камъните в пикочните пътища е своевременната профилактика. Колкото в по-ранен стадий се диагностицира един камък, толкоз по-бързо, елементарно и дейно е неговото лекуване.

Терапевтичният метод може да бъде напълно медикаментозен или смесен - медикаментозен и действен. Това зависи от разположението и размера на камъка, както и от следствията, които е нанесъл на бъбрека. 

Ако приказваме за модерно ендоскопско лекуване на камъните в бъбреците и уретерите, най-често и най-успешно в урологичната клиника при УМБАЛ Каспела ползват три метода.

Уретерореноскопия с лазерна литотрипсия – тя бива два вида (твърда и гъвкава), като кой от двата метода ще избра уролога зависи основно от разположението на конкремента в пикочните пътища на пациента. Най-общо казано тази техника е мини-инвазивна  с висок % на успеваемост и сигурност при камъни в уретера и бъбреците. При нея под упойка се минава през естествените отворите на пикочните пътища. Може да се доближи до камъни във всяка една част на уретера или бъбрека с величина до към 2-3 см, като основната цел е те да се разпрашат на дребни, фини частици благодарение на лазерна сонда.

Третият способ е миниперкутанна литолапаксия, комбинирана с лазерна литотрипсия. Този способ е профилиран за разтрошаване на камъни в бъбреците с размер над 2 см или с локализация в мъчно налични чашки на бъбреците. Извършва се под рентгенов надзор с най-малък прорез на кожата в лумбалната област, като се доближава до бъбрека благодарение на доста тънък инструмент (нефроскоп) с диаметър към 1.5 см. Конкрементът се фрагментира, като парченцата се изсмукват в колекторен съд отвън тялото на пациента благодарение на вакуум резултат или дейна аспирация. Този способ е изключително подобаващ за камъни с огромни размери, престояли в бъбреците на пациентите за дълъг интервал от време. 

„ Всички упоменати способи дават опция за бързо възобновяване след интервенцията и къс престой в болничното заведение. “, добавя урологът от УМБАЛ Каспела доктор Станислав Вълканов, дм. 

За обзор и консултация, може да се резервира час на телефон 032/645-997/, вътрешен 159 или онлайн на: 

През този месец експертите от лечебното заведение взеха присъединяване в 29-тия Национален симпозиум по урология и ендоурология в град Сандански. Заедно доктор Иван Вълканов, доктор Станислав Вълканов, дм, доктор Васил Павлов, доцент Младен Дойков, дм и сътрудниците от Клиниката по урология при УМБАЛ Каспела, изнесоха научни отчети на разнообразни тематики като: бъбречно-каменна болест, робот-асистирана хирургия и лазерно лекуване на простатната жлеза. Те съумяха да обменят скъп опит с сътрудници от България, Германия и Австрия. Медиците благодарят за поредна година на ръководителя на събитието проф. Димитър Младенов, дмн за съвършената организация в дните на симпозиума.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР